< Terug naar resultaten

Hoe veilig is een elektrische auto?

Je wilt een elektrische auto rijden, maar is dat wel veilig? Kan de batterij van een elektrische auto zomaar ontploffen? Levert het zware accupakket extra gevaren voor inzittenden en hoe zit het met elektromagnetische straling? VoertuigveiligheidAlle nieuwe automodellen zijn wettelijk verplicht – vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994 – om bepaalde veiligheidstesten te ondergaan voordat ze […]

26 april 2021

Je wilt een elektrische auto rijden, maar is dat wel veilig? Kan de batterij van een elektrische auto zomaar ontploffen? Levert het zware accupakket extra gevaren voor inzittenden en hoe zit het met elektromagnetische straling?

Voertuigveiligheid
Alle nieuwe automodellen zijn wettelijk verplicht – vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994 – om bepaalde veiligheidstesten te ondergaan voordat ze verkocht mogen worden. De wetgeving stelt hiervoor een wettelijke minimumnorm van veiligheid voor nieuwe auto’s. De meeste nieuwe productiemodellen worden aanvullend onderworpen aan de botsproeven van EuroNCAP, een gezamenlijk initiatief van de Europese consumentenorganisaties. In deze botsproeven behalen hybride en elektrische auto’s met 4 en 5 sterren vergelijkbaar goede resultaten als gewone benzine- en dieselauto’s en zijn daarmee net zo veilig. De consument mag dus van zijn elektrische voertuig dezelfde hoge veiligheidsstandaard verwachten.

Brandveiligheid
Fabrikanten van elektrische en hybride elektrische voertuigen besteden veel aandacht aan de brandveiligheid van hun voertuigen en ze testen deze daar vóór productie uitvoerig op. Ook na productie bewaken ze dat zorgvuldig. Autofabrikanten en -importeurs hebben gedetailleerd uitgewerkte protocollen klaarliggen voor een eventueel incident met hun elektrische auto, ook bij brand.

Veiligheid bij te water geraking
De risico’s van elektrische voertuigen die volledig onder water gedompeld zijn, zijn vrij goed bekend. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat het risico op elektrocutie nihil is. Er is een kleine kans dat zich door elektrolyse waterstof- en zuurstofgas in het voertuig ophopen. Daarom moeten bij verwijdering uit het water de deuren van het voertuig worden geopend of de ruiten ingetikt.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft samen met TNO in een factsheet de belangrijkste antwoorden geformuleerd op alle vragen rondom veiligheid van elektrisch rijden. Green Car Deals heeft hier de belangrijkste onderwerpen toegelicht, meer lees je ook terug op www.rijksoverheid.nl.