< Terug naar resultaten

‘Accu elektrische auto kan tien keer sneller laden’ dankzij Twentse uitvinding

Onderzoekers van de Universiteit Twente zeggen in samenwerking met Duitse en Chinese wetenschappers een nieuw materiaal te hebben ontwikkeld waarmee lithium-ionaccu’s tot tien keer sneller kunnen worden geladen.

30 november 2021

Onderzoekers van de Universiteit Twente zeggen in samenwerking met Duitse en Chinese wetenschappers een nieuw materiaal te hebben ontwikkeld waarmee lithium-ionaccu’s tot tien keer sneller kunnen worden geladen.

Het opladen van een lithiumaccu van een elektrische auto’s duurt met een snellader een kleine twintig minuten. Dat kan straks tien keer sneller door een nieuw materiaal dat aan de Universiteit Twente is ontwikkeld. Dat sneller laden kan door de pool, van waaruit elektriciteit lithium-ionaccu’s binnenstroomt, van nikkelniobaat te maken.

Het nieuwe materiaal kan worden toegepast zonder het risico dat de accu kapotgaat of minder lang meegaat. Voordeel van het nikkelniobaat is ook dat de fabricage relatief eenvoudig is. De onderzoekers hebben hun eerste ervaringen met accu’s met de nieuwe anode gepubliceerd in Advanced Energy Materials.

Ook lithium vervangen
Wereldwijd wordt er gezocht naar nieuwe materialen waardoor accu’s niet alleen sneller opladen, maar ook duurzamer geproduceerd kunnen worden. Het nieuwe materiaal nikkelniobaat komt ook na vele keren ultrasnel laden gewoon weer terug op het oude niveau. Volgens onderzoeksleider professor Mark Huijben is het interessant om nu ook te kijken naar een alternatief voor lithium, zoals natrium. Hij verwacht dat het goed te combineren is met nikkelniobaat.

Revolutionaire laadkabel
Eerder deze week werd bekend dat een Amerikaanse universiteit samen met autofabrikant Ford een speciale laadkabel ontwikkelt die ervoor zorgt dat een elektrische auto binnen vijf minuten kan worden opgeladen. Het ziet er dus naar uit dat de laadstress en ‘range-anxiety’ die veel eigenaren van elektrische auto’s ervaren binnenkort tot het verleden behoren. Althans, als er geen kink in de kabel komt bij de ontwikkeling van deze producten.