< Terug naar resultaten

Autoverkoop EU: Razendsnelle opmars EV en plug-in

De groei wordt gestimuleerd door meerdere subsidieprogramma’s.

30 november 2021

De groei wordt gestimuleerd door meerdere subsidieprogramma’s.

In het derde kwartaal was 9,8 procent van alle in de EU geregistreerde auto’s een EV. Plug-ins komen tot 9,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van fabrikantenorganisatie Acea. In het tweede kwartaal lag het aandeel van EV’s op 7,5 procent en van plug-ins op 8,4 procent. Bekijk het hele verkoopoverzicht in de Automotive Kennisbank.

Acea geeft als verklaring voor het groeiende marktaandeel van geëlektrificeerde auto’s onder meer de verschillende subsidieprogramma’s in de lidstaten. Analisten stellen dat fabrikanten momenteel voorrang geven aan duurdere, margerijke auto’s en aan elektrische modellen (in verband met de Europese uitstootnormen).

marktaandelen q3 acea

Ook hybride maakt een forse opmars. Inmiddels zijn 20,7 procent van alle geregistreerde auto’s een hybride. Het marktaandeel van benzineauto’s lag in het derde kwartaal op 39,5 procent en dat van diesels op 17,6 procent.

Nederland
In veel EU-landen verdubbelde of verdrievoudigde het aantal EV-registraties. In Nederland ligt de groei dit jaar op 3,7 procent en is daarmee het laagste in de EU. Dat heeft te maken met de vroege adaptie van EV’s. Vorig jaar stond Nederland in absolute aantallen op de derde plek in de EU, dit jaar zakt Nederland naar plek 5.