< Terug naar resultaten

Kabinet trekt 600 miljoen extra uit voor subsidie elektrische auto

Het demissionaire kabinet trekt volgend jaar 600 miljoen euro extra uit om de hogere kosten voor het stimuleren van elektrisch rijden op te vangen. Ook worden de subsidiebudgetten voor emissievrije bestelauto’s personenauto’s verhoogd.

11 oktober 2021

Het demissionaire kabinet trekt volgend jaar 600 miljoen euro extra uit om de hogere kosten voor het stimuleren van elektrisch rijden op te vangen. Ook worden de subsidiebudgetten voor emissievrije bestelauto’s personenauto’s verhoogd.

Graag zetten we de grootste wijzigingen voor de (zakelijke) rijder toch even op een rijtje.

1. Verhoging bijtelling voor elektrische auto
Het bijtellingspercentage gaat van 12% naar 16%, zoals al eerder bekend werd gemaakt. De bijtelling voor auto’s met fossiele brandstoffen blijft gewoon 22%.

2. Verlaging catalogusprijs cap
De catalogusprijs waarover de korting op het bijtellingspercentage voor EV’s geldt (de zogeheten Cap), wordt verlaagd. In 2022 komt dit te liggen op € 35.000, waar dit in 2021 nog € 40.000 was. Al met al wordt zakelijk elektrisch rijden iets duurder.

3. Subsidie voor elektrische auto
Het demissionaire kabinet trekt volgend jaar 600 miljoen euro extra uit om de hogere kosten voor het stimuleren van elektrisch rijden op te vangen. Ook worden de subsidiebudgetten voor emissievrije bestelauto’s en personenauto’s verhoogd.

Tot en met 2025 worden er naar verwachting circa 77.000 emissievrije personenauto’s meer verkocht dan verwacht in het Klimaatakkoord. De schatting is dat dit circa 572 miljoen euro meer gaat kosten dan ten tijde van het Klimaatakkoord was voorzien. Daarom gaat de ‘cap’ met ingang van 1 januari 2022 in twee stappen omlaag. ‘Door het verlagen van de cap wordt de vraag in de zakelijke markt meer gestuurd naar goedkopere emissievrije automodellen uit de lagere marktsegmenten. Dit verbetert de aansluiting op de (particuliere) tweedehands markt,’ staat in de Miljoenennota.

Voorkomen van bijtelling met een ritregistratiesysteem
Wilt u wel elektrisch rijden maar geen bijtelling betalen? Zorg er dan voor dat u niet meer dan 500 privé kilometers maakt met uw EV (of brandstofauto). Aan de hand van ons ritregistratiesysteem worden automatisch al uw ritten geregistreerd, past u makkelijk het karakter van de ritten aan en levert u een Belastingdienst-goedgekeurd-bestand aan.