< Terug naar resultaten

Hoeveel kilometer kan ik met mijn elektrische auto rijden?

Wat is de afstand die je met je auto kan rijden? De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt afleggen, heet de actieradius, ook wel bereik of range genoemd. Je kunt het vergelijken met de afstand die een auto op één volle tank benzine of diesel kan rijden. De actieradius, […]

26 april 2021

Wat is de afstand die je met je auto kan rijden? De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt afleggen, heet de actieradius, ook wel bereik of range genoemd. Je kunt het vergelijken met de afstand die een auto op één volle tank benzine of diesel kan rijden.

De actieradius, de afstand die je met je elektrische auto kan rijden hangt af:

  • De grootte van de batterij. Vergelijkbaar met de inhoud van de tank van een auto die op benzine of diesel rijdt.
  • De hoeveel energie de auto nodig heeft om te rijden, dit hangt af van het verbruik en je rijgedrag.

Compacte auto’s zijn zuiniger

Grote en zwaardere auto’s verbruiken meer brandstof dan kleine auto’s, dit geldt ook voor elektrische auto’s. Compacte elektrische auto’s rijden zuiniger dan grote. Bij brandstofauto’s spreek je over het aantal verbruikte liters per honderd kilometer, bij elektrische auto’s is dit het aantal kilowattuur (kWh) per honderd kilometer.

Zuinige elektrische auto’s

Volgens de ANWB zijn de zuinigste elektrische auto’s van dit moment de Tesla Model 3 en de Hyundai Ioniq Electric. Zij scoren in de praktijk net onder de 15 kWh per 100 km. Grootverbruikers zijn de grote crossovers als de Audi e-tron en de Jaguar I-Pace, met een verbruik van rond de 23 kWh per honderd kilometer.

Rijstijl en elektrisch rijden

Ook je rijstijl is van invloed op je verbruik. Denk je om je snelheid, rij je behoudend en gebruik je regeneratief remmen waarbij energie wordt teruggewonnen heb je een lager verbruik dan wanneer je flink doortrapt. Verwarming en airconditioning verbruiken ook energie en beïnvloeden je verbruik.

Eerste generatie elektrische auto’s

De eerste generatie elektrische auto’s werd in de periode 2009-2014 gepresenteerd. Het ging om auto’s als de Mitsubishi i-MiEV, de Nissan LEAF en de Renault ZOE. Met een volle batterij konden deze auto’s volgens de standaardtest NEDC 150 tot 175 kilometer rijden.

Nieuwste generatie elektrische auto’s

De nieuwste generatie elektrische auto’s is in de periode 2017-2020 gepresenteerd. Het gaat om auto’s als de Nissan LEAF e+, de Opel Ampera-e, de Tesla Model 3 en de Renault ZOE en de Hyundai KONA. Met een volle batterij kunnen deze auto’s volgens de nieuwe standaardtest WLTP 400 tot 500 kilometer rijden.