< Terug naar resultaten

Onderhoud aan een elektrische auto

Voordeliger in onderhoud? ‘Een elektrische auto heeft bijna geen onderhoud nodig’, een argument dat je veelvuldig hoort, maar is dat ook zo? De meeste mensen weten hoe je een traditionele auto moet onderhouden, maar hoe onderhoud je een elektrische auto? Bij een elektrische auto zijn er een aantal dingen die echt verschillen van een auto […]

26 april 2021

Voordeliger in onderhoud?

‘Een elektrische auto heeft bijna geen onderhoud nodig’, een argument dat je veelvuldig hoort, maar is dat ook zo? De meeste mensen weten hoe je een traditionele auto moet onderhouden, maar hoe onderhoud je een elektrische auto? Bij een elektrische auto zijn er een aantal dingen die echt verschillen van een auto met een verbrandingsmotor.

Eenvoud en lagere losten
Waar een traditionele auto een hele range aan verschillende onderdelen heeft die vervangen moeten worden, hebben elektrische auto’s maar drie hoofdonderdelen: de motor, de omvormer en de ingebouwde lader. Deze drie onderdelen zijn aandachtspunten voor onderhoud.

Weinig slijtagedelen
Een elektrische motor heeft (veel) minder bewegende onderdelen (slijtagedelen) dan een verbrandingsmotor, waardoor ook de onderhoudskosten meestal lager zijn. Dit is wel afhankelijk van het model auto. Er zijn geen olie- of luchtfilters, bougies, distributieriemen of koppelingen die je moet vervangen. Olie hoef je niet te verversen. Je hebt veel minder vloeistoffen en die zijn hoofdzakelijk in de infrastructuur van de auto verwerkt en kun je zelf niet bij.

De auto heeft een regeneratief remsysteem, waardoor je tot 50% minder onderhoud nodig hebt aan de remmen dan bij een traditionele auto. Ook heb je geen uitstoot van je verbrandingsmotor, dus een katalysator of een uitlaat vervangen hoeft niet.

Regeneratief remmen
Waar moet je wel op letten zijn de remblokken. Hou deze in goede conditie. Bij een elektrische auto is dit makkelijker dan bij een traditionele auto. Een elektrische auto heeft regeneratieve remmen. Deze remmen voorkomen dat er energie verloren gaat als je remt. Druk je het rempedaal in, dan gaat de motor de andere kant op draaien. Zo gaan de wielen langzamer draaien. Tegelijkertijd wordt de energie die zo bespaard wordt opgeslagen in de accu van de auto. Dit geldt voor elektrische auto’s en hybride auto’s.

Vloeistoffen

De meeste elektrische auto’s hebben drie soorten vloeistoffen om bij te vullen: koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof. De Tesla Model S heeft ook eens in de zoveel tijd nieuwe versnellingsbakolie nodig. Koelvloeistof is nodig voor het klimaatbeheersysteem van een elektrische auto.

Accu
Na verloop van tijd zal de accu van een elektrische auto minder gaan presteren en moet soms vervangen worden. Een accu vervangen valt niet onder regulier onderhoud, omdat een accu van een elektrische auto zeker 10 jaar meegaat. Veel leveranciers 8 tot 10 jaar of 160.000 tot 240.000 kilometer garantie op de accu van een elektrische auto.

Banden
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je banden waarschijnlijk wel sneller slijten en eerder vervangen moeten worden. Elektrische auto’s hebben een hoge motorkoppel en het gewicht ligt hoger.

Elektrische auto’s en traditionele auto’s hebben beide regelmatig onderhoud nodig, maar in de regel zijn elektrische auto’s makkelijker en eenvoudiger te onderhouden. Dus een extra reden om milieubewuster, dus elektrisch te rijden!