< Terug naar resultaten

De voor- en nadelen?

Of elektrisch rijden voor jou interessant is hangt onder meer af van hoe jij de auto gaat gebruiken, wat het voorhanden budget is en de mogelijkheid om je auto op te kunnen laden thuis of op je werk. We zetten een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje.

14 april 2021

De voor- en nadelen van een elektrische auto
Elektrische auto’s hebben veel voordelen en de nadelen vallen als je ze goed bekijkt ook mee. Dat wil niet zeggen dat een elektrische auto voor iedereen geschikt is. Of elektrisch rijden voor jou interessant is hangt van een aantal factoren af. We zetten een aantal voor je onder elkaar.

Accustress
De eerste elektrische auto’s hadden een beperkte actieradius, wat voor accustress zorgde. Want hoeveel kilometers kun je maken op een volle accu? Door de verbeterde technieken neemt de reikwijdte steeds verder toe. Autofabrikanten hanteren ook een nieuwe meetmethode (de WLTP-meetmethode) waarmee zij de actieradius van hun auto’s testen, waardoor de cijfers tegenwoordig ook reëel zijn. Zo weet je waar je aan toe bent als je voor jouw elektrische auto kiest.

Opladen
Vergelijk je het opladen met tanken, dan heeft een accu veel meer tijd nodig om op te laden. Doe je dat thuis een laadpaal thuis of op straat duurt, dan duurt dat gemiddeld zes tot tien uur. Opladen met een snellader langs de snelweg duurt zo’n twintig tot veertig minuten. Laad je jouw auto ‘s nachts op? Dan vertrek je altijd met een volle accu en hoef je overdag weinig tot niet te laden, alleen bij ritten die langer zijn dan de accuradius van je auto, gemiddeld 250 km. Maak dan van de nood een deugd en las een koffiepauze in om gecombineerd met snelladen.

Veilig laden
Je kunt jouw elektrische auto volledig veilig laden. Er ontstaan geen vonken of kortsluiting. Jouw elektrisch auto gaat pas laden als hij gekoppeld is aan de laadunit. Stop je per ongeluk iets in het contact van een je auto stopt, dan gebeurt er gelukkig niks. Het enige risico is dat iemand over het gespannen snoer kan struikelen als je auto aan een laadpaal staat. Verder is het laden van jouw elektrische auto helemaal veilig.

Elektromotor
Elektromotoren gaan gemakkelijk meer dan een miljoen kilometer mee, er zijn zelfs al auto’s die dat gehaald hebben in de korte tijd dat de auto’s op de weg zijn.

Milieuvriendelijk
Kies je voor groene of grijze stroom om te laden? Heb je zonnepanelen op je eigen dak? Hoe lang gaat jouw elektrische auto mee en wat gebeurt er met de batterij als de je auto is afgeschreven? Er zijn nu nog weinig afgeschreven auto’s en batterijen, maar als wel ondernemingen die bezig zijn met de ontwikkeling van een tweede leven voor gebruikte batterijen.