Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands elektrische auto?
Waar je een auto met verbrandingsmotor vooral op de kilometerstand let, kijk je bij de aanschaf van een elektrisch auto naar de staat van de batterij. De kilometerstand telt bij een EV iets minder zwaar, omdat de aandrijflijn minder gevoelig voor slijtage is. De meeste elektrische occasions hebben ook nog niet echt veel kilometers gereden. Er komt steeds meer keuze in het aanbod elektrische auto’s. Daardoor wordt ook het occasion-aanbod van elektrische auto’s steeds breder en interessanter.
Accu testen
Voor inzage in de staat van de accu kan de dealer of handelaar de ‘State of Health-waarde’ in het systeem uitlezen. Kies ook voor een goede proefrit. Vertrek met een opgeladen batterij en rijd deze bij voorkeur zo leeg mogelijk om te zien of de beloofde actieradius haalbaar is.
Kan een occasion ook snelladen?
Let bij een oudere elektrische auto op of ze kunnen snelladen (DC) bij een snellaadstation. Sommige modellen kunnen aan een normaal laadpunt (AC) maar op één fase en met niet meer dan 16 ampère laden. Dat betekent laden op de laagste snelheid (3,7 kW laadvermogen. Let goed op wat de mogelijkheden voor normaal laden (AC) en snelladen (DC) zijn bij de auto van je keuze. Heb je een beperkte actieradius, dan is het prettig als je onderweg even snel kunt bijladen. Wereldwijd zijn er duizenden elektrische auto’s van vijf jaar of ouder, waar bij vrijwel alle modellen nog tussen de 80 en 97 procent van de originele accucapaciteit over hebben. Het merendeel zelfs boven de 90 procent.
Wat is de actieradius?
De meeste elektrische occasions hebben een relatief lage actieradius. De meeste elektrische occasions van zo’n vijf jaar oud hebben een accu met een capaciteit tussen de 20 en 30 kWh, wat resulteert in een actieradius tussen de 125 en 250 kilometer.
Gebruik je de elektrische auto vooral in en rondom de stad, dan is een snellaadfunctie en grote actieradius minder belangrijk.