< Terug naar resultaten

Hoe werkt elektrisch rijden

Elektrisch rijden is anders dan met een auto met een verbrandingsmotor. Een EV moet je regelmatig opladen en heeft onmiddellijk koppel. Lees hier nog meer wat elektrisch rijden anders maakt.

13 april 2021

Energie uit een batterij
Uitlaatgassen vormen een belangrijke bron van luchtvervuiling. Auto’s met een verbrandingsmotor zorgen voor deze schadelijke uitlaatgassen. Elektrische auto’s veroorzaken geen uitlaatgassen dankzij een elektromotor. De auto krijgt zijn energie uit een batterij en daar komen geen vervuilende uitlaatgassen aan te pas. Een waterstofauto is ook een elektrische auto, dan krijgt de elektromotor energie uit vloeibare waterstof.

Elektrische aandrijflijn
Elektrische auto’s (EV) hebben voornamelijk lithium-ion batterijen voor de elektriciteit. Een elektrische aandrijflijn heeft een aantal voordelen ten opzichte van een aandrijflijn met een verbrandingsmotor. De volledige kracht van de aandrijflijn is bij een elektrische auto direct beschikbaar. Je profiteert onmiddellijk van koppel zonder vertragingen. Een brandstofmotor geeft altijd wel iets vertraging en maximale koppel als de mechanische onderdelen in de motor een bepaalde weerstand hebben overwonnen. Een elektrische auto heeft geen versnellingsbak en dus ook geen onderdelen die kapot kunnen gaan, en nauwelijks bewegende onderdelen die kunnen slijten. Daardoor bespaar je op je onderhoudskosten.

Opladen
De batterijen van je auto moet je regelmatig opladen. De accu is doorgaans wel een stuk zwaarder dan een benzinetank. Daardoor is je auto ook een stuk zwaarder dan auto’s met een verbrandingsmotor. Er komen steeds meer laadpalen en snelladers bij, zodat je je auto op steeds meer (openbare) plekken kunt laden.