< Terug naar resultaten

Stellantis investeert dertig miljard euro in elektrificering

Opel gaat als elektrisch merk de Chinese markt op.

12 juli 2021

Opel gaat als elektrisch merk de Chinese markt op.

Stellantis investeert de komende jaren dertig miljard euro in de elektrificering van zijn auto’s. Van Opel worden vanaf 2028 uitsluitend elektrische varianten verkocht. In Europa moet in 2030 zeventig procent van de verkoop hybride of elektrisch zijn, in de VS veertig procent. Dat heeft de fabrikant gisteren bekend gemaakt. De investering is in lijn met de miljardeninvesteringen van andere fabrikanten zoals Volkswagen.

Voor de accu’s in de elektrische auto’s heeft Stellantis plannen om vijf gigafabrieken in Europa en Noord-Amerika te bouwen. De Europese fabrieken komen in ieder geval in Frankrijk, Duitsland en Italië.

De fabriek in Ellesmere Port (VK) is de eerste fabriek van Stellantis waar uitsluitend nog EV’s van de band moeten rollen. Het concern kondigde aan 110 miljoen euro te investeren om de fabriek klaar te maken voor de productie van EV’s.

EV-platforms

Eerder al meldde Stellantis vier EV-platforms te bouwen waarop alle veertien merken hun elektrische auto’s gaan bouwen. Het concern meldt dat de BEV-modellen een range krijgen van 500-800 kilometer en 32 kilometer per minuut moeten kunnen bijladen. Ter vergelijk: Volvo meldde vorige week te verwachten dat een actieradius van 1.000 kilometer in 2025 haalbaar moet zijn.

China

Stellantis meldde ook dat Opel de Chinese automarkt zal betreden, meer wel alleen met EV’s. Ook blaast Opel, net als Renault eerder met de ‘5’, een iconisch model nieuwe leven in als EV: de Manta keert terug bij het concern.