< Terug naar resultaten

Elektrisch rijden in het buitenland

Je hebt een elektrische auto en je wilt ermee naar het buitenland. Waar moet je dan opletten? Green Car Deals geeft je vijf handige tips. Reis van laadpaal naar laadpaal Allereerst, een goede voorbereiding loont. Kijk voordat je vertrekt bij welke palen je met je laadpas kan laden. Zo voorkom je dat je bij een […]

26 april 2021

Je hebt een elektrische auto en je wilt ermee naar het buitenland. Waar moet je dan opletten? Green Car Deals geeft je vijf handige tips.

  1. Reis van laadpaal naar laadpaal

Allereerst, een goede voorbereiding loont. Kijk voordat je vertrekt bij welke palen je met je laadpas kan laden. Zo voorkom je dat je bij een laadpaal staat die jouw laadpas niet accepteert. Stippel dan je route uit van laadpaal naar laadpaal. Kies ook voor slimme reisdagen als dit mogelijk is. Op een zondag is het vaak rustiger op de weg dan op een zaterdag.

  • Controleer of je laadpaal vrij is

Op de website www.oplaadpalen.nl vind je alle laadpalen in Europa en of deze ook vrij/beschikbaar zijn. Met behulp van de website www.abetterrouteplanner.com plan je zelf je route in het buitenland met de stop die je nodig hebt om je elektrische auto op te laden. Je ziet meteen of een laadpaal vrij is en wat de prijs van de stroom is.

  • De elektrische stekker is bijna overal hetzelfde

In Europa hebben alle laadkabels van elektrische auto’s dezelfde stekker. Voor het opladen van elektrische auto’s bij openbare laadpalen wordt bijna overal de Mennekes type 2-stekker gebruikt. Alleen bij sommige laadpalen in Frankrijk en Italië wordt gebruikgemaakt van een type 3-stekker. Bij snellaadstations zijn laadkabels met de juiste stekker aanwezig.

  • Controleer of je laadpas overal werkt

Hou er rekening mee dat je laadpas niet overal in het buitenland werkt. Of je hem kan gebruiken hangt af van de afspraken die jouw aanbieder heeft gemaakt met de buitenlandse beheerder van de laadpaal. Soms moeten extra mogelijkheden om in het buitenland te kunnen laden eerst aangezet worden. Het is slim om de voorwaarden van de aanbieder van de laadpas vooraf te controleren.

  • Rijd zuinig en slim

Door een constante snelheid aan te houden van 110 km/uur optimaliseer je het bereik van je batterij. Met deze snelheid rij je vlot mee met het verkeer en wacht niet tot het laatste moment met laden

Hou voldoende marge in de restcapaciteit van je accu, minimaal 5% tot 10%. Hou hier rekening mee in je instellingen van je navigatie? Heb je bijvoorbeeld ingesteld dat je wilt laden als je 10% accu over hebt? Pas dit zo nodig aan. Dan weet je waarom je navigatie een bepaalde route en laadstops voorstelt.

Extra tip

Wacht niet met het zoeken naar een laadpaal totdat de batterij écht bijna leeg is. Een laadpaal die vrij in de app vrij is, kan het volgende moment bezet zijn of een mankement hebben. Voorkom stress en laad bij wanneer het mogelijk is en hou tijdens het laden de voortgang in de gaten, soms gaat het sneller dan je denkt en kan je eerder weer op pad. 

Dus, met een goede voorbereiding is reizen naar het buitenland met je elektrische auto dus prima te doen.