Het is steeds waarschijnlijker dat de nieuwverkoop van personenauto’s in 2030 voor driekwart uit elektrische auto’s bestaat.
Dat stelt Bovag in een update van een onderzoek uit 2018 naar de invloed van elektrische personenauto’s op de aftersales. Voor het wagenpark van 0 tot 6 jaar oud betekent dit een daling van het onderhoudspotentieel met 30 procent.
In 2020 was meer dan 20 procent van de nieuwe personenauto’s in Nederland volledig elektrisch aangedreven. In het onderzoek uit 2018 werd nog uitgegaan van slechts 6 procent aandeel in 2020. Tegelijkertijd is ook het totale wagenpark meer toegenomen dan eerder werd aangenomen. Er zijn dus ook meer benzine- en dieselauto’s (al dan niet hybride) verkocht, c.q. geïmporteerd en er wordt langer doorgereden met bestaande auto’s.
Die algemene toename dempt vooralsnog de negatieve impact die de EV heeft op het margepotentieel voor aftersales bij álle autobedrijven. De bedrijven die voornamelijk jonge auto’s onderhouden, zullen de effecten duidelijker merken.
De consensus in de markt is nog altijd dat de onderhoudsbehoefte voor EV’s 40 à 50 procent lager ligt dan bij traditionele brandstofauto’s. In 2030 vertaalt zich dat voor autobedrijven die voornamelijk jonge wagenparken tot 6 jaar oud bedienen in 30 procent minder margepotentieel.
Stimulering
Door de toename van het totale wagenpark wordt voor de gehele aftersalesmarkt de komende jaren juist een toename van het onderhoudspotentieel verwacht en pas vanaf 2026 een afname als gevolg van de EV-penetratie. Volgens het onderzoek rijden er in 2030 volgens het gangbare scenario (uitgaande van verdere overheidsstimulering) circa 1,75 miljoen EV’s rond in Nederland en dat is dan ongeveer 20 procent van het totale wagenpark.
In de update van het onderzoek wordt geconcludeerd dat de EV-ontwikkelingen de laatste jaren sterk worden gevoed door een versterkte focus van de EU, lidstaten en steden op CO2-reductie en op verbetering van de luchtkwaliteit. Daarnaast investeren autofabrikanten fors in hun EV-aanbod – al dan niet onder invloed van het Europese boeteregime – en neemt de total cost of ownership zienderogen af.
In Nederland is de elektrische auto fiscaal extreem aantrekkelijk voor zakelijke rijders en wordt daarmee langzaamaan de standaard in de leasemarkt, terwijl ook particulieren nu mondjesmaat de EV ontdekken en daarin financieel gestimuleerd worden door de overheid. De doorbraak bij consumenten is grotendeels afhankelijk van de te verwachten kosten na afloop van de fabrieksgarantie. De onderhoudsbehoefte van een EV is dan wel laag, de studie toont aan dat typische EV-onderdelen -zoals de accu, elektromotor en aandrijving- vooralsnog relatief duur zijn.
Bron: Aftersales magazine